Диета за гастрит, която можете и не можете да ядете

Гастритът е заболяване, което много хора изпитват. В тази статия ще говорим как да се храним с гастрит. Какво се изисква за ядене и кое не. Какво ще е добре за стомаха и какви храни трябва да се избягват.
По-нататък ще говорим за задължителното хранене при гастрит: основното меню, рецепти за ястия, които ще бъдат полезни и разнообразяват строгата диета на пациента, общите правила и хранителните характеристики за различни видове гастрит.
Как да разбера, че това е гастрит?
Не приписвайте болестта на себе си, докато не посетите гастроентеролог. Ако се съмнявате в компетентността на лекар, отидете на друг лекар, за да не се измъчвате напразно с диети.

Какви са признаците на гастрит:
усещане за глад е придружено от болка в стомаха сутрин преди закуска;
честа поява на киселини;
намален имунитет, в резултат на честата поява на остри респираторни вирусни инфекции или просто хрема, кашлица, болки в гърлото отделно;
тъпа болка в стомаха през деня, независимо от това дали човек е гладен или не;
усещане за тежест в стомаха след хранене, дори и да не сте яли много.
Най-изявеният признак на гастрит е постоянната болка в корема.
Какво е позволено и какво е забранено да се яде с гастрит
Ако никога не сте се придържали към правилното хранене и чувате за здравословен начин на живот за първи път, може да си помислите, че е дошло времето да гладувате и няма нищо повече за вас от наличния списък. Не се отчайвайте, може би поради вашето заболяване ще можете да преразгледате диетата си, да подобрите тялото си и да свалите няколко излишни килограма.

Как да ям?
Странично ястие
Обърнете внимание на зърнените култури.
Кашата е универсална храна за всеки човек и още повече за човек, който е "открил" гастрит. Зърнените култури са пълни със здравословни витамини.
Ако по принцип пренебрегвате зърнените култури, опитайте се да ги разнообразите. Не е необходимо да се задавите от кашата, която беше дадена в детската градина. Овесената каша ще играе по нов начин, ако готвите интересна зеленчукова салата за нея или печете постно месо във фурната.
Използвайте зърнени храни естествени, а не мигновени.
Мюсли не е каша в естествения си вид. Откажете мюсли за закуска.
Яденето на леща е особено полезно. Крупата е богата на антиоксиданти, които влияят благотворно на организма при наличие на стомашно-чревни заболявания. Смята се, че лещата може да се отърве от симптомите на болестта и да предотврати появата на рак.

Месни ястия
Мазното месо, особено свинското, е фатално за болен стомах. Говеждото месо също не се препоръчва, тъй като е достатъчно тежко за стомаха.
Можете да ядете риба, но и немазна.
Диетата позволява използването на червен хайвер и скариди.
Растителни продукти
Яжте пресни плодове и зеленчуци. По-добре е да забравите за плодовите стърготини, тъй като те са готови и съдържат захар, ароматизатори и други химикали.
Диетата ви позволява да ядете банани, но техният брой трябва да бъде намален, ако стомахът ви е предразположен към метеоризъм.
Бананите се избират по следния принцип: сладкишите се ядат с повишена секреция, киселите - с намалена. Повече за това в последния раздел на статията.
Като цяло могат да се консумират зеленчуци и плодове с гастрит. Няма строга забрана за определени плодове или зеленчуци, които ще изострят симптомите на гастрит. Погледнете състоянието си. Не преяждайте. Опитайте например да изядете половин ябълка, за да видите дали вашите плодове могат да понасят този плод.

Репички. Може да се яде само от тези хора, които не са болни от остра форма на гастрит. Въпреки това, също когато го използвате, се придържайте към нормата, т.е. не преяждайте.
Тиквата, царевицата, тиквичките и / или броколите не се ядат при остра форма на заболяването.
Зелените с възпаление на стомаха могат да се консумират умерено.
Следвайки диета, не се награждавайте със сладкиши, полуфабрикати (с надеждата, че те изобщо нямат месо, но тези продукти няма да работят за вас), кисели деликатеси, включително сушена риба, алкохол, сладки, ястия, които са щедро подправени подправки, както и газирани напитки. Не трябва да ядете или пиете всички тези храни и напитки.
Правилата на диетата при гастрит
Храненето при възпаление на стомаха играе първостепенна роля. Не можете да се лекувате за гастрит с хапчета и да се върнете към обичайния си начин на живот без последствия.
За да направите диетата ефективно допълнение към лечението, следвайте тези указания:
в първия ден на обострянето е по-добре изобщо да не се яде. Ако това е прекомерно бреме за вас, яжте лесно смилаеми ястия и продукти на много малки порции, дъвчейки бавно и добре, сякаш сте модел;

Обърнете внимание! Сокът от торбата, макар и лесно смилаем, е много вреден и съдържа огромно количество захар, което само ще ви навреди по време на обостряне. Освен това, след като изпиете литър сок, все още няма да почувствате желаното насищане!
от втория ден можете да добавите течни зърнени храни (най-полезните - овесени ядки), желе, картофено пюре, варени яйца;
Важно е! Овесената каша и картофеното пюре противоречат на противовъзпалителната диета и само ще я влошат! Много здрави хора изпитват болка след ядене на такива ястия, какво ще се случи с вас, никой не знае.
Обърнете внимание! Пациентите с гастрит трябва да вземат предвид скоростта на храносмилането на храната, тъй като колкото по-дълго е храната в стомаха, толкова повече се отделя солна киселина.
яжте само топли ястия (ако е необходимо, затоплете допълнително първото и второто ястие);
използвайте фъстъци като закуска;
ако искате сладки, яжте ружа.
Полезни съвети! За да си помогнете да не слезете, изобщо не купувайте забранени храни. Помолете близките си, които живеят с вас, да ви подкрепят в борбата срещу болестта и да хапнете някои здравословни храни, които ви е позволено да ядете. Те могат да ядат „вредни“ ястия извън дома, далеч от гладните ви очи.
Пример за меню за гастритна диета

Първо използвайте препоръчаното меню по-долу. С течение на времето ще запомните кои ястия и храни са разрешени за вас, така че можете сами да коригирате менюто, да направите някои корекции, да ядете по-разнообразни.
Еднодневно меню за остър гастритзакуска - овесени ядки;
- сушен хляб във фурната;
- компот от ябълки и шипки.Nosh - компот от сушени плодове;
- сушена бисквита.обяд - слузеста или обикновена супа;
- задушени пилешки котлети;
- чай ​​с мляко без захар.Nosh - мляко;
- сушен хляб.вечеря - юфка;
- кюфтета от говеждо на пара;
- зеленчукова салата със заквасена сметана;
- какао.Nosh - плодово желе.Еднодневно меню за хроничен гастритзакуска - яйчен белтък омлет със зеленчуци;
- syrniki със стафиди;
- бисквити.Nosh - печена ябълка с мед.обяд - картофена супа;
- доматен сок.Nosh - извара със сирене;
- желе.вечеря - оризова каша;
- варено пиле;
- салата от прясно или варено цвекло с сини сливи;
- бульон от шипки.Nosh - кефир.
Ако посоченото меню включва твърде много ястия, можете да ядете само онези, които харесвате и след които ще се почувствате пълноценни. Изберете размера на порцията, за да не преяждате, но и да не останете гладни.
Полезни съвети! Не се довеждайте до състояние на "вълчи" глад. Ако седнете на масата, сте готови да хапнете слон, най-вероятно ще ядете много повече, отколкото ви е необходимо. В резултат на което ще почувствате познатата тежест и болка.
Ястията от менюто за гастрит не изглеждат много вкусни в началото, така че опитайте да не готвите за в бъдеще. Не толкова прясно ястие ще изглежда напълно безвкусно. Опитайте се да ядете разнообразно, за да не се разрушите и да не се измъчвате. Важно е храната по време на заболяването да се харесва и да носи не само полза, но и удоволствие.
Рецепти за гастрит
Супа (тънка)
250 г брашно или овесени ядки;
600 мл вода;
1 яйчен жълтък;
сметана;
15 гр. Крем.

Изсипете овесената каша с вода. Варете на малък огън (водата кипи на голям), докато обемът на съдържанието се намали с около две, т.е. половината вода заври. Разтрийте овесена каша през сито или предварително смилайте овесена каша в блендер, за да не се смила по-късно. След това сложете един варен жълтък и масло в супата. Освен това, по желание може да се добави и крем към супата.
Оризова супа с магданоз (слуз)
корен от магданоз;
1 морков;
чаша бульон (естествено, немазен);
30 г дребен ориз (или „по око“);
5 г масло.

Нарежете магданоз и моркови на малки парченца (както искате). Сварете ориза в бульона, докато се свари наполовина. Без да изключвате котлона, добавете нарязан корен от магданоз и моркови, продължете да готвите супата, докато морковите са готови, тя трябва да стане мека. Смелете готовата супа в блендер. Добавете маслото.
Каква е разликата между гастрит и хроничен гастрит и язви?
Острият гастрит, ако не се лекува и когато се повтаря, преминава в хроничен характер, което изисква друго лечение. Симптомите могат да бъдат различни: болката не е толкова остра или се появява при липса на „дразнител“ и т.н.

Язвата, за разлика от гастрита, е предразположена към прогресия и затова често причинява появата на рани в стомаха с потичане на стомашна киселина в коремната кухина. Понякога съществуващите язви се зашиват хирургично.
Рибена супа
250 г рибен запас;
1 морков;
1 яйце.
Нарежете морковите на малки парченца или го настържете. Добавете към рибния запас и гответе до меки моркови. Сварете яйцето отделно. Добавете яйцето към супата.
Кисела овесена каша
200 г овесени ядки;
1 литър вода.
Изсипете зърнените култури с посочения обем вода. Разбъркайте добре. Оставете да влеят 8 часа. Сварете сместа на слаб огън, докато се сгъсти. За вкус можете да добавите малко мед.
Плодово желе
картофено нишесте (обемът зависи от желаната плътност на напитката);
½ литра вода;
2 ябълки
ако има такива, могат да се използват плодове.

Кипнете вода. Нарежете ябълките на малки парченца. Изсипете вряща вода над ябълките. Гответе ги малко. Извадете ябълките и ги накълцайте с пасатор. Ако няма блендер, охладените ябълки могат да бъдат настъргани. Сложете ябълковия сос във вода и продължете да го варите. Разредете 15 г нишесте с вода. Добавете го във вряща вода с ябълков сос. Варете желето за още 5 минути.

Характеристики на храненето при различни видове гастрити
За да определите вида на възпалението, консултирайте се с вашия гастроентеролог. Не е необходимо да препрочитате симптомите на различни видове гастрит, за да определите кой е конкретно подходящ за вашето състояние. Случва се мозъкът „да заблуди“ човек, като коригира или, като че ли, разпознава изброените симптоми в съществуващите. Или се случва, че след като прочетете, изведнъж усещате едни и същи симптоми, въпреки че изобщо не сте ги виждали. Такива сравнения без участието на специалист са ненадеждни и опасни за вашето здраве.

Гастритът е разделен на 2 вида: с повишена киселинност и с намалена.
Диета за лице ниска киселинност насочени към умерено активиране на секреторната функция на стомаха.

Списъкът на ястия и продукти, които могат да се ядат: За времето изхвърлете следните ястия и продукти:- немазни бульони и супи, включително туршия;
- зърнени култури, варени във вода или в постно месо бульон;
- задушени или варени зеленчуци;
- салати от варени зеленчуци;
- Пресни узрели домати и салати от тях;
- зеленчукова яхния (яхния);
- херинга (форшмак - паста за херинга);
- млечни продукти (но не мляко!);
- допустимо пържене на зеленчуци и месо без поява на мазна пържена кора;
- сосове, приготвени на постни месни бульони;
- плодови и зеленчукови сокове;
- пресни зеленчуци. - просо;
- пресен чесън;
- тлъсто месо и риба;
- суров лук, репички, краставици, сладки чушки, рутабага.

Полезни съвети! Попитайте вашия гастроентеролог дали можете да закусите между основните хранения и какъв е препоръчителният брой основни хранения. Това е важно, защото много хора страдат от инсулинова резистентност, а за тях закуската е забранена.
По време на ремисия можете да си позволите да ядете месо, пушена риба, варени яйца и други продукти в малки количества, за да поддържате правилното хранене, тялото се нуждае.

Диета за пациенти с висока киселинност Тя е насочена към неутрализиране на съществуващите излишни киселини, като по този начин облекчава симптомите на гастрит. Ако имате гастрит с висока киселинност, следвайте тези указания:

Не пренебрегвайте препоръките на лекаря, разчитайки на факта, че сами можете да се грижите за себе си и вече стана по-лесно защо тази диета.
Опитайте се да приемете положително болестта и се научете от ситуацията. Гледайте вашата диета, изхвърлете остатъците от храна, грижете се за нервите и останете здрави!

Комментарии

Популярные сообщения